Skip to Content


Content

Siemens och Volvo Personvagnar inleder strategiskt partnerskap kring elbilar

Upplands Väsby, den 31 augusti 2011

Volvo C30 Electric

Volvo C30 Electric. Foto: Volvo Personvagnar

Siemens och Volvo Personvagnar avser att gemensamt fortsätta med den tekniska utvecklingen av elbilar. Företagen har kommit överens om ett omfattande strategiskt samarbete på området. Fokus ligger på den gemensamma utvecklingen av drivteknik, kraftelektronik, laddteknik samt integrering av dessa system i Volvo C30 Electric.

De första Volvo C30 Electric med elektriska motorer från Siemens kommer ut på provbanorna redan mot slutet av 2011. Under senare delen av 2012 kommer den svenska biltillverkaren att leverera en provserie på upp till 200 bilar till Siemens. Företaget kommer sedan att testa och utvärdera bilarna under verkliga förhållanden som en del av Siemens interna flotta av testbilar.

Båda företagens målsättningar och kärnkompetenser inom e-mobilitet matchar varandra perfekt. Partnerskapet med den välkända svenska biltillverkaren ger Siemens möjlighet att nå ledarskap inom elbaserad drivteknik till bilmarknaden. Volvo Personvagnar kommer att utnyttja beprövad och effektiv teknik från Siemens för elektrifieringen av sina bilar i framtiden.

”Vi är mycket glada över att ha Siemens som partner. Deras världsledande kunskaper och erfarenheter kommer att lyfta tekniken i våra elbilar till en helt ny nivå”, säger Stefan Jacoby, Volvo Personvagnars vd.

Elmotor, styrsystem, batterihantering och laddteknik anses vara nyckelteknikerna i utvecklingen och produktionen av elbilar.

”Samarbetet med Volvo är en viktig milstolpe i utvecklingen av högkvalitativa komponenter och system för elbilar avsedda för serietillverkning”, säger Siegfried Russwurm, chef för Siemens sektor Industry. "Vårt långsiktiga mål är att etablera Siemens som en global systemleverantör med lösningar för både inuti elfordonen och infrastrukturen runtomkring såsom laddstolpar och eldistribution. Vi betraktar oss själva som pionjärer inom alla delar av elektrisk mobilitet.”

”Det skall bli mycket roligt att samarbeta med Volvo Personvagnar inom elbilsområdet”, säger Ulf Troedsson, koncernchef för Siemens i Sverige. ”Vi är redan en stark partner till Volvo Personvagnar inom IT- och produktionsområdet och jag är övertygad om att detta samarbete kommer att leda till något mycket bra. Vi håller också på att etablera vår laddinfrastruktur och samarbetet med Volvo Personvagnar öppnar nya möjligheter att testa framtidens lösningar i Sverige.”

Till redaktionen:
Klockan 13.00 idag kommer Stefan Jacoby, Volvo Personvagnar och Siegfried Russwurm, Siemens, att hålla en presskonferens i München, Tyskland. Denna kan följas över internet via
www.siemens.com/pressconference.

Från klockan 15.00 kommer även bilder att kunna laddas ner från denna adress.


Siemens om e-mobilitet

För ytterligare information kontakta:
Anne Ostelius
Siemens AB
Corporate Communications
Tel: 08-728 14 56, mobil: 070-728 14 56
anne.ostelius@siemens.com  
      

Om Siemens
Siemens, det gröna infrastrukturföretaget, utvecklar innovativa och högteknologiska lösningar inom områdena industri, energi, hälso- och sjukvård. Företaget har världens största miljöportfölj med produkter, lösningar och tjänster som bidrar till att skapa en hållbar framtid. Siemens har 405 000 anställda i 190 länder och omsätter 76 miljarder euro. En tredjedel av omsättningen kommer från miljöportföljen.

Siemens har funnits i Sverige sedan 1893 och är idag cirka 4 700 medarbetare. Förra affärsåret var omsättningen ungefär 18 miljarder kronor. Siemens finns på ett 40-tal orter i Sverige och har huvudkontor i Upplands Väsby. I Finspång arbetar cirka 2 600 med utveckling och tillverkning av ång- och gasturbiner för världsmarknaden.

Om  Siemens Energy Sector
Siemens Energy Sector är den enda aktören i världen som erbjuder produkter, lösningar och tjänster som omfattar alla steg i energiförsörjningen: från produktion, via transmission och distribution, till elanvändning. Fokus ligger på säker drift och energieffektiva lösningar för att möta såväl det ökade energibehovet som kravet på minsta möjliga miljöpåverkan.
Läs mer på www.siemens.se/energy

Om Siemens Industry Sector
Siemens Industry Sector är den världsledande leverantören av teknik för produktion, infrastruktur, transport, byggnader och belysning. Våra innovativa produkter, lösningar och tjänster leder till effektivisering och ökad produktivitet. Vi är även ledande inom energieffektivisering och säkerhet för byggnader som skapar hållbara värden under hela livslängden.
Läs mer på www.siemens.se/industry

 
 
 
 

Användning av pressbilder

Siemens pressbilder får endast användas i redaktionella sammanhang. Ange alltid upphovsman i samband med publicering, såsom ”Foto: Siemens”. Kommersiell användning av bilder och information, exempelvis annonser och kampanjer, är förbjuden. Copyright tillhör Siemens AB/München/Berlin, alternativt Siemens AB/Upplands Väsby om inget annat anges.