Skip to Content


Content

Ny vindkraftsatsning – Jämtkraft, Nordisk Vindkraft och Siemens

Upplands Väsby, den 19 oktober 2009

NV Nordisk Vindkraft AB och Jämtkraft AB har tecknat avtal om byggnation av Kyrkbergets Vindkraftspark i Mora kommun i Dalarna. Efter fyra års intensivt arbete med tillståndsansökan och projektering står allt nu klart för byggstart, som sker i början av 2010. Byggtiden är cirka ett år och anläggningen beräknas tas i drift under våren 2011. De tio 2,3 MW stora vindkraftverken levereras av Siemens. Den 23 MW stora anläggningen beräknas producera 73 gigawattimmar per år, vilket motsvarar hushållsel till cirka 10 000 villor.

”Vi är mycket nöjda med dagens affär som avgjordes i hård konkurrens med andra professionella aktörer på marknaden. Vårt utvecklingsteam har gjort ett fantastiskt arbete i framtagandet av projektet. Extra trevligt är att Jämtkraft är ett företag som vi har tradition att göra affär med, senast Hornberget vindkraftspark 2006. Jag är övertygad om att Kyrkberget får en stark ägare i Jämtkraft”, säger Anders Barne, VD för Nordisk Vindkraft.

”Jämtkrafts ambition är att vara en betydande aktör på vindkraftområdet, och köpet av Kyrkbergets Vindkraftpark är ett viktigt strategiskt förvärv. Våra tidigare erfarenheter av Nordisk Vindkraft som en professionell exploatör gör att vi med tillförsikt ser fram emot detta samarbete. Vår avsikt är att under de kommande åren genomföra betydande investeringar i vindkraft, gärna i samarbete med andra aktörer”, säger Melcher Falkenberg, ansvarig för Jämtkrafts vindkraftssatsningar.

”Vi är stolta över att vi har fått Nordisk Vindkrafts och Jämtkrafts förtroende att leverera vindkraftverken till Kyrkbergets Vindkraftspark. Till Kyrkberget kommer vi att leverera vindkraftverk som är särskilt lämpade för platser med låga till medelhöga vindhastigheter”, säger Ulf Troedsson, vd för Siemens AB.

Om Jämtkraft
Jämtkraft producerar förnybar elenergi från vatten, vind och skog. Det har vi gjort i mer än hundra år och det tänker vi fortsätta med. Fram till år 2020 planerar vi att fördubbla vår förnybara elproduktion, framför allt genom kraftfulla satsningar på vindkraft både i och utanför länet. Besök gärna vår hemsida www.jamtkraft.se

Om Nordisk Vindkraft
Nordisk Vindkraft anser att vindkraft har en stor potential och att vinden är en av de viktigaste källorna för att framställa el i framtiden. Det är ett av de ledande företagen i Norden inom området vindkraft, och vi har valt att ta tillvara på vinden enbart i större anläggningar som producerar minst tio megawatt eller mer. Det är i dessa man bäst tar till vara på den kraft som vinden ger. Besök gärna vår hemsida www.nordiskvindkraft.se

Om Siemens
Siemens är ett av världens största företag inom elektronik och elteknik. Koncernen har fler än 400 000 medarbetare i över 190 länder. Omsättningen överstiger 77 miljarder euro.

Siemens Sverige omsatte senaste affärsåret cirka 18 miljarder kronor och vi är idag ungefär 4 600 medarbetare.

FÖR MER INFORMATION ÄR DU VÄLKOMMEN ATT KONTAKTA:

Melcher Falkenberg

Jämtkraft
070-689 67 19
melcher.falkenberg@jamtkraft.se

Håkan Roos
Informationschef, Jämtkraft
070-621 85 86
hakan.roos@jamtkraft.se

Anders Barne
VD, Nordisk Vindkraft
+46 (0)70 655 00 32
 anders.barne@nordiskvindkraft.se

Anna Jivén
Kommunikationschef, Nordisk Vindkraft
+46 (0)761 26 01 15
 anna.jiven@nordiskvindkraft.se

Ulf Troedsson
VD, Siemens AB
+46 (0)8 728 10 00
ulf.troedsson@siemens.com

Anne Ostelius
Pressansvarig, Siemens AB
+ 46 (0)70 728 14 56 
anne.ostelius@siemens.com

 
 

För nedladdning